- Oppgaver
I det franske samfunnet på 1700-tallet var det mye av korrupsjon blant kongen og adelen, og dette ville den franske filosofen Monthesquieu få bort. Derfor formulerte han maktfordelingsprinsippet, slik at makten ble fordelt likt på tre uavhengige mynigheter. De tre var da lovgivende, utøvende og dømmende makten. Den lovgivende myndighet skulle vedta, endre og oppheve lover. Den utøvende myndighet, er for eksempel en regjering eller president, gjennomfører eller iversetter loven. Den dømmende myndighet, høyesterett eller en domstol, tolker lovene og benytter dem. Disse skulle være helt uavhengige av hverandre og skulle ikke dominere over noen av de andre.
2)
Vi kan si opplysningsfilosofien var samfunnskritisk fordi filosofene nå var sterkt påvirket av naturvitenskap. De godtok ikke at samfunn og natur var styrt av Guds vilje. For dem var det naturvitenskapelig forklaringer som gjaldt. De mente også at fornuft, altså troen på at det fordommer, overtro og ufornuftige meninger kan avsløres, var kilden til all sann viten. Fransk opplysningsfilosofi var samfunnskritisk. For eksempel var godtatte sannheter som at kongen var innsatt av gud, trukket i tvil. Kirken ble nå sterkt kritisert og mistet noe av grepet om menneskenes liv. Denne utviklingen kalte de da for sekularisering, altså at det verdslige var i sentrum og ikke gud.
3)
Sammenhengen mellom opplysningsfilosofien og utbruddet av den amerikanske revolusjonen i Frankrike var fordi de tenkte på samme måte. De ville ha en bedre samfunn, og dette ble inspirert av opplysningsfilosofien og avhengighetserlæringen. Det var opplysningsfilosofien som var grunnen til at uavhengighetserlæringen ble til. Uten de ideene om folkesuverenitet, frihet og fornuft ville ikke uavhegighetserklæringen ha formulert seg. Dette gikk ut jo på at menneskene skulle få lov til å tenke og handle som frie individer.
4)
Den amerikanske frigjøringskrigen fikk betydning for utbruddet for den franske revolusjonen fordi den skapte inspirasjon for det franske folket om at samfunnet ville utvikle seg til det bedre. Franske folket fikk straks vite at noen hadde gått i mot staten og at de hadde fått endringer i samfunnet. På den tiden var jo staten korrupt og behandlet folket urettferdig. Derfor ville de kjempe for individets frihet og borgernes rettigheter.
5)
Det var viktig for borgerskapet å kvitte seg med det gamle regimets stands- og privilegiesamfunn fordi de ville ha et rettferdig samfunn. For disse var det arv og fødsel som bestemte hvilke offentlige posisjoner og stillinger man kunne skaffe seg. Dyktighet og kunnskap hadde ingen betydning. Dette hindret standssamfunnet i å vokse. Derfor måtte standssamfunnet fjernes helt.
- http://www.statvoks.no/konsept/konsept-politikk/maktfordeling.html
- http://no.wikipedia.org/wiki/Opplysningstiden
- http://www.slideshare.net/tarzanol/den-franske-revolusjon
Ok. Dere skulle vel gjøre en fordypningsoppgave også? Tror jeg..
SvarSlett